Merhaba sevgili arkadaşlar askere gitmek için neler yapılır bu blog yazımda hepsini anlatacağım. Öncelikle 20 yaşına gelen her Türk erkeği askerlik görevini sağlık probleminde Herhangi bir sıkıntı yoksa ve öğrenim hayatına devam etmiyorsa yükümlü askerliğini yerine getirmek zorundadır. Sizde askerlik görevinizi yerine getirmek istiyorsanız fakat neler yapacağınızı bilmiyorsanız doğru adrestesiniz.

ASKERLİK YOKLAMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle yoklama işlemlerinizi yapmak için askeri şubesine gitmeniz lazım. Askerlik şubesine kimlik kartınız ile gidip yoklama işlemleri mi yaptırmak istiyorum demeniz gerekiyor. Sizin gibi birçok kişi yoklama işlemleri yaptırmak için geleceği için sizi sıraya koyacaklar elinize sıramızın yazacağı bir fiş verecekler oradaki numaratörlerden takip ederek sıranız geldiğinde memurların yanına gitmeniz gerekiyor. Askerlik şubesindeki görevli memur size yoklama işlemlerinizi yapmanız için çeşitli evraklar verip doldurmanızı isteyecektir. Evrakları eksiksiz bir şekilde doldurarak görevli memura teslim edin. Sisteme kaydınız yapıldıktan sonra muayene işlerinizi yapmanız gerekecektir.

ASKERLİK MUAYENE İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Yoklama işlemlerinizi yaptırdıktan sonra yaptırmanız gerekecek işlem askerlik muayene işlemleridir. görevli memur Size bazı evraklar vererek aile hekiminize giderek muayene olmanızı isteyecektir. aile hekiminize gittiğinizde askerlik muayene işlemleri mi yaptırmak istiyorum demeniz gerekiyor. Aile hekiminiz size öncelikle herhangi bir hastalığınızın olup olmadığını soracaktır. Lütfen hastalığınız var ise burada belirtin. daha sonra boy ve kilonuzu ölçülerek herhangi bir sıkıntınız yok ise Askerliğe elverişlidir Mührü vurularak Askerlik Şubesine geri dönmeniz istenecektir. askerlik muayene işlemleri tamamladıktan sonra görevli memur size hangi celp tarihinde askere gideceğinizi belirtecek olan bir kağıt verecektir. Eğer herhangi bir hastalığınız var ise hastalığın ilgili olduğu hastanedeki polikliniğe giderek Askerliğe elverişli olup olmadığınıza bakılacaktır.

ASKERLİK CELP TARİHLERI

  • ŞUBAT 1 CELP DÖNEMİ (SON BAŞVURU 30 KASIM)
    MAYIS 2 CELP DÖNEMİ (SON BAŞVURU 28 ŞUBAT)
    AĞUSTOS 3 CELP DÖNEMİ (SON BAŞVURU 31 MAYIS)
    KASIM 4 CELP DÖNEMİ (SON BAŞVURU 31 AĞUSTOS)

Eğer bu celp tarihlerinde askere gitmek istiyorsanız son başvuru tarihlerini kaçırmayınız Aksi takdirde bir sonraki celp döneminde askere gitmek zorunda kalırsınız. yani Örneğin Şubat celp döneminde askere gitmek istiyorsanız 3 ay öncesinden yoklama ve muayene işlemlerinizi yaptırmak zorundasınız.

CELP DÖNEMİ NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Her Türk erkeğinin askerlik celp dönemi farklıdır. Bu Celp Dönemleri sizlerin memleketine yani kütüğünüzde göre belirlenmektedir;
Örneğin İstanbul kütüklü olan biri 2020 yılında mayıs celbinde askere gidecekse 2021 yılında ağustos celbinde askere gidecektir.

KENDİ CELP DÖNEMİMDEN ÖNCE ASKERE GİDEBİLİR MİYİM?

Kendi celp döneminizden önce askere gitmek istiyorsanız askerlik şubesinden erken sevk başvurusu yapmanız gerekecektir. Erken sevk başvurunuz onaylanırsa bir önceki celp döneminde askere gidebilirsiniz.

ERKEN SEVK BAŞVURUSU NEYE GÖRE ONAYLANIYOR?

Erken sevk başvuruları Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asker ihtiyacına göre belirlenmektedir. Kendi celp döneminiz mayıs celbi ise şubat celbinde askere gitmek istiyorsanız erken sevk başvurusu yapmanız gerekiyor eğer şubat celbinde asker ihtiyacı var ise erken sevk başvurunuz yüksek ihtimalle onaylanacaktır.

YURT DIŞINDA İKAMET EDENLER NASIL ASKERLİK YOKLAMASI YAPTIRACAKLAR?

Eğer ikametiniz yurtdışında ise o zaman Türk konsolosluğuna başvuru yaparak yada türkiyede herhangi bir askerlik şubesine başvuru yaparak işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.